Invriezen van sperma

De voordelen van het invriezen van hengsten sperma zijn:

 • Diepgevroren sperma is een verzekering tegen verwonding of overlijden van de hengst.
 • Het bewaren van genetisch waardevol materiaal van de hengst voor onbepaald lange tijd.
 • Wereldwijde verzending van sperma is mogelijk, waardoor de genenpool van een hengst aanzienlijk kan uitgebreid worden.
 • Merries op verschillende halfronden kunnen zelfs buiten het dekseizoen van de hengsst geïnsemineerd worden. Dit kan een extra bron van inkomsten vormen voor de hengstenhouder.
 • Het wedstrijdschema van de hengst hoeft niet onderbroken te worden voor de spermawinning.
 • Overmatig gebruik van de hengst word geminimaliseerd omdat het invriezen kan worden uitgevoerd buiten het dekseizoen.
 • Ingevroren sperma maakt een preciezere timing van inseminatie mogelijk, omdat sperma vele dagen op voorhand aan de eisprong kan worden verzonden en dus beschikbaar is voor inseminatie op het optimale tijdstip. Dit elimineert noodsituaties voor sperma-afname en daaruit voortvloeiende angst dat sperma mogelijk niet op tijd arriveert om op de ovulatie te dekken.
 • Er zijn vaak lagere kosten voor de verzending van diepvries sperma dat nodig is voor één enkele cyclus. Met vers / gekoeld sperma zijn er telkens de kosten van afname en verzending. Soms kan meer dan één zending vers / gekoeld sperma in één cyclus nodig zijn.
Diensten voor de hengstenhouder

Ten slotte biedt diepvriessperma dezelfde voordelen als vers/gekoeld getransporteerd sperma, omdat het:

 • Geeft de mogelijkheid om ongeacht de afstand met elke hengst te fokken.
 • Elimineert de transportkosten naar de merrie-eigenaar op de stoeterij.
 • Vermindert de verwondingsmogelijkheden van zowel de merrie als de hengst.
 • Vermindert de kansen op intra-uteriene infectie aangezien de grove besmetting wordt verwijderd op het moment van afname en antibiotica worden toegevoegd aan sperma invries media.
 • Vermindert de kans op infectie bij de hengst.

Echter is niet elke hengst geschikt voor het invriezen van zijn sperma. Na een uitgebreide sperma-analyse zullen wij nagaan of uw hengst hiervoor in aanmerking komt. Door de individuele verschillen aan gevoeligheid voor invriezen, zijn er aangepaste protocollen die per hengst de beste kwaliteit van spermatozoa na ontdooiing geven. Door de beschikbaarheid van twee invriescomputers kunnen wij daarenboven eenzelfde sprong met twee verschillende soorten sperma verdunner gelijktijdig invriezen om zo de optimale verdunner voor uw hengst te bepalen.

Eens het optimale invriesprotocol voor uw hengst is bepaald, kan er met een regelmatig interval sperma worden ingevroren. Het diepgevroren sperma kan op K.I. Hof Ter Leeuwe bewaard worden of getransporteerd worden naar een andere opslagplaats. Aangezien ons K.I. centrum een Europese erkenning geniet voor het invriezen en stockeren van hengsten sperma, zal het bij ons gewonnen en bewaarde sperma zijn internationaal statut steeds behouden.

Bijkomend aan de de normale procedure voor het invriezen van sperma kunnen wij ook reeds ingevroren sperma herinvriezen. Traditioneel ingevroren sperma dat zeer beperkt voorradig of van slechte kwaliteit is kan interessant zijn voor kunstmatige voortplantingstechnieken zoals intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Om het gebruik van één enkel rietje te maximaliseren, is ontdooien en evalueren van het originele rietje en vervolgens invriezen van het sperma in een lagere concentratie voor toekomstig gebruik mogelijk. ICSI met sperma van heringevroren sperma heeft al geresulteerd in embryoproductie en drachten. Eénmaal opnieuw ingevroren, is het sperma alleen geschikt voor ICSI.

Invriezen van sperma
Gezondheidsonderzoeken (analyze door Labo Böse) voor het opstarten van het invries programma;
Sperma enkel bruikbaar in de Europese Unie
Sperma wereldwijd bruikbaar
Collectie en invriezen per ejaculaat (= 1 lot )
Stock diepvriessperma per lot / per maand
Herinvriezen van 1 rietje tot 100 rietjes voor ICSI Bekijk prijzen

KI Hof Ter Leeuwe is een Europees erkend afname en bewaar centrum voor paarden sperma “ BN96/05 “

Invriezen van sperma
Invriezen van sperma