Blog

Maximaliseer uw fokresultaten met OPU/ICSI

22/8/2024

In de afgelopen jaren hebben technologische vooruitgangen nieuwe deuren geopend voor de reproductie van paarden. Ook bij Hof ter Leeuwe zitten we niet stil en maken we gebruik van innovatieve technieken zoals OPU en ICSI. Maar wat houden deze termen exact in? Hoe gaan deze behandelingen te werk? En waarom zou u voor deze innovatieve behandeling gaan in plaats van traditionele methoden? In deze blog vertellen we u er alles over.

Wat is OPU/ICSI bij paarden?

Ovum Pick-Up (OPU) en Intracytoplasmatische Sperma-Injectie (ICSI) zijn twee nauw verbonden procedures die de reproductie van paarden aanzienlijk verbeteren. OPU is de techniek waarbij we eicellen verzamelen uit de eierstokken van een merrie met behulp van echografische begeleiding. ICSI gebeurt later in het voortplantingsproces, waarbij er een enkele spermacel direct in een eicel wordt geïnjecteerd. Deze geavanceerde methoden verhogen de kans op bevruchting en de ontwikkeling van gezonde embryo's aanzienlijk.

Hoe gaat de behandeling te werk?

De OPU/ICSI behandeling kan plaatsvinden wanneer een merrie voldoende follikels op haar eierstokken heeft. Idealiter zien we meer dan 15 follikels met een grootte tussen 0,6 en 2,5 cm, om de kans op succes te maximaliseren. Vervolgens verzamelen we de eicellen via een minimaal invasieve procedure (= OPU). Deze eicellen sturen we naar het laboratorium Avantea in Italië, waar ze verder worden gerijpt en hierna bevrucht via ICSI. De embryo’s groeien enkele dagen voordat ze ingevroren worden voor toekomstig gebruik. Alle verdere details over deze behandeling vindt u hier.

OPU/ICSI behandeling voor paarden
OPU/ICSI behandeling voor paarden

OPU/ICSI versus traditionele voortplantingsmethoden

Traditionele voortplantingsmethoden hebben hun beperkingen, terwijl OPU/ICSI bij paarden meer controle en precisie biedt. Natuurlijk fokken en kunstmatige inseminatie zijn afhankelijk van de timing van de cyclus van de merrie en de kwaliteit van zowel het sperma als de eicellen. Bij OPU/ICSI kunnen we sperma gebruiken van hengsten met lage vruchtbaarheid en het stelt fokken mogelijk met merries die baarmoederproblemen ondervinden of donormerries die actief zijn in de sport en daardoor niet in staat zijn om een veulen te dragen. Hiernaast kunnen we ook hogere drachtresultaten opleveren bij oudere merries dan kunstmatige inseminatie en embryotransfer. Het kan zelfs nog een stapje verder, want deze innovatieve techniek maakt het zelfs mogelijk om veulens te fokken van recent overleden merries of hengsten.

Wat zijn de te verwachten resultaten van een OPU/ICSI behandeling?

Het gemiddeld aantal geaspireerde eicellen of oocyten bedraagt 14 per merrie. Dit resulteert doorgaans in 2 à 3 embryo’s die via ICSI tijdens één OPU-sessie worden geproduceerd. Deze embryo’s hebben een slaagkans van 75%, met een embryonale resorptie van ongeveer 10 tot 15% tussen 14 en 45 dagen dracht. Met andere woorden kan je stellen dat één OPU-sessie gemiddeld één levend veulen oplevert. Ter vergelijking, bij conventionele embryotransfers zijn er gemiddeld drie cycli van de donor merrie nodig om één levend veulen te produceren.

Wat is het prijskaartje van een OPU/ICSI behandeling bij paarden?

Hoewel OPU/ICSI duurder is dan traditionele methoden, rechtvaardigt de investering zich door de hogere slagingspercentages en de mogelijkheid om genetisch potentieel te maximaliseren. Bij Hof Ter Leeuwe zijn de prijzen voor OPU/ICSI behandelingen transparant en concurrerend. Alle details over onze prijzen vindt u in onze prijslijst.

Wilt u graag een behandeling opstarten met OPU/ICSI in ons voortplantingscentrum in Zoutleeuw? Neem dan contact met ons op.