Blog

Waarom een ICSI embryo het hoogste succespercentage oplevert

1/10/2024

Niet elke merrie of hengst is geschikt voor traditionele fokmethoden. Heeft u een merrie met vruchtbaarheidsproblemen? Wilt u nakomelingen van een onlangs overleden hengst? Of bemoeilijken sportieve verplichtingen het moederschap? Wanneer traditioneel fokken geen optie meer lijkt, kan een ICSI behandeling alsnog een uitkomst bieden. Maar wat zijn precies de voordelen van deze techniek? Welke factoren spelen een rol bij het succes van de procedure? En vooral: hoe liggen de slagingspercentages? Bij Hof ter Leeuwe in Zoutleeuw helpen wij u graag verder. Lees er alles over in onze nieuwste blog.

De voordelen van de ICSI behandeling bij paarden

ICSI is geen doorsnee voortplantingstechniek. Het is dé innovatieve oplossing voor fokkers die het beste uit de genetische kwaliteiten van hun paarden willen benutten. De OPU-ICSI behandeling biedt unieke voordelen waar traditionele methoden tekortschieten. Bij Hof ter Leeuwe passen we deze geavanceerde techniek toe om uw fokresultaten naar een hoger niveau te tillen. Maar wat maakt een ICSI behandeling zo uniek? 

  • Meer kans bij vruchtbaarheidsproblemen: ICSI biedt een oplossing voor merries met vruchtbaarheidsproblemen en hengsten met beperkte spermareserves. Zelfs met minimale hoeveelheden sperma produceren we meerdere embryo's, waardoor we de genetische waarde optimaal benutten. Bovendien verkrijgen we veel meer embryo's uit dezelfde hoeveelheid sperma in vergelijking met klassieke inseminatie.
  • Flexibele embryotransfer & optimale timing: Bij Hof ter Leeuwe kunt u uw eigen draagmerrie aanleveren, wat niet alleen financieel voordeliger is, maar ook vaak de voorkeur van de fokker is, omdat deze de merries kent en vertrouwt. ICSI embryo's worden bovendien pas ontdooid en overgezet wanneer de draagmerrie er echt klaar voor is. Bij Hof ter Leeuwe voeren we voor het overplanten een progesteron analyse en echografisch onderzoek uit, om de slaagkansen te optimaliseren.
  • Aanleggen van embryobank & internationale mogelijkheden: Met ICSI kunnen embryo's onbeperkt worden opgeslagen en eenvoudig worden getransporteerd,     wat internationale export aanzienlijk vergemakkelijkt. Het transporteren van ingevroren embryo's is namelijk veel eenvoudiger dan het vervoeren van een drachtige merrie. Zo is recent zelfs de export naar Zuid-Amerika toegestaan.
  • Meer controle over uw fokdoelen: ICSI maakt het zelfs mogelijk om het geslacht van het embryo te bepalen voordat het wordt ingevroren. Hiernaast biedt het ook meer flexibiliteit; de embryo’s kunnen ook buiten het dekseizoen geproduceerd worden. Dit is ideaal voor sportmerries die tijdens het wedstrijdseizoen niet beschikbaar zijn voor fokdoeleinden.

ICSI behandeling bij paarden

Factoren die het succes van de ICSI procedure beïnvloeden

Hoewel een ICSI behandeling bij paarden veel voordelen biedt, hangt het succes van de procedure af van meerdere factoren. De gezondheid en conditie van de donormerrie spelen hierbij de cruciaalste rol. Merries die bij hun eerste OPU-ICSI sessie succesvol een embryo produceren, hebben meer dan 70% kans om dit ook bij volgende sessies te herhalen. Omgekeerd geldt dat merries die bij de eerste poging geen embryo produceren, doorgaans lagere slagingspercentages blijven houden. Daarom is het essentieel dat de donormerrie in goede conditie verkeert, want stress, pijn of een ongezond gewicht verkleinen de slagingskansen. 

Hiernaast heeft ook de hengst invloed, maar dit is ondergeschikt aan het merrie-effect. Een groot voordeel van ICSI is dat we zelfs sperma van mindere kwaliteit kunnen gebruiken, doordat we de beste zaadcellen zorgvuldig selecteren voor de injectie. Dit vergroot de kans op een gezond embryo aanzienlijk.

 

Succespercentages bij het verkrijgen van embryo's via ICSI

Het succes van de ICSI behandeling bij paarden vatten we samen in enkele concrete cijfers. Bij een typische OPU-sessie verzamelen we gemiddeld 12 tot 15 oocyten, waarvan we doorgaans 2 tot 3 embryo's per sessie produceren, een aanzienlijk hoger succespercentage dan bij traditionele methoden. Ook de kans op een succesvolle dracht ligt hoog: na 14 dagen is 75 tot 85% van de draagmerries drachtig en na 45 dagen ligt dit percentage nog steeds op 70 tot 75%. Met ons team in Zoutleeuw proberen we deze slagingspercentages continu te verbeteren om de best mogelijke resultaten te behalen.

  

Hoe Hof ter Leeuwe uitblinkt in ICSI

Het succes van de ICSI-behandeling staat of valt met de expertise van het team. Bij Hof ter Leeuwe specialiseerden we ons in deze complexe techniek die uiterste precisie vraagt. Als één van de eerste klinieken in België die deze techniek introduceerde, hebben we jarenlange ervaring opgebouwd. Ons vast team van vier dierenartsen werkt naadloos samen, waarbij altijd iemand paraat staat om direct ondersteuning te bieden. Het welzijn van de merrie staat voorop: we creëren een stressvrije omgeving en zorgen ervoor dat elke ingreep efficiënt en comfortabel verloopt. Deze combinatie van ervaring, zorg en persoonlijke aandacht maakt ons uniek. 

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van ICSI behandelingen bij paarden? Wij staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van het proces. Neem contact met ons op.